Υλικά για 4 άτομα
1 1/2 κιλό φρέσκο ψάρι με τα λέπια χωρίς εντόσθια
2 κιλά χοντρό αλάτι
½ ποτήρι νερό περίπου για το αλάτι
3-4 κλωναράκια Δεντρολίβανο φρέσκο
½ λεμόνι
Κόκκους πιπέρι
Για το γαρνίρισμα χρειαζόμαστε
½ σταμναγκάθι βρασμένο σε αλατισμένο νερό
300γρ. κόκκινη φακή βρασμένη σε αλατισμένο νερό
Ελαιόλαδο Χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
Γεμίζουμε την κοιλιά του ψαριού με δενδρολίβανο, λίγους κόκκους πιπεριού και φέτες λεμόνι. Βάζουμε το αλάτι σένα μπολ και προσθέτουμε τους κόκκους πιπεριού. Ρίχνουμε το νερό ενώ συγχρόνως το ανακατεύουμε μέχρι το αλάτι να αποκτήσει την υφή του φρέσκου χιονιού. Σε ένα στεγνό ταψί βάζουμε το 1/3 του αλατιού έτσι ώστε να γίνει ένα στρώμα για να κάτσει το ψάρι. Με το υπόλοιπο αλάτι καλύπτουμε το ψάρι πιέζοντάς το ώστε να γίνει ένα σώμα. Ψήνουμε για 20’ σε αερόθερμο στους 190 βαθμούς. Να σημειώσουμε ότι για μεγαλύτερα ψάρια η αναλογία είναι: για κάθε επιπλέον κιλό ψαριού απαιτούνται επιπλέον 7 λεπτά ψησίματος.
Μία συνταγή από τον καθηγητή του τμήματος μαγειρικής της Carierra Πάτρας «Νίκο Μέρμελα»