Κέντρο Διά Βίου Μάθησης με Άδεια Λειτουργίας από τον ΕΟΠΠΕΠ του Υπουργείου Παιδείας, ΦΕΚ 3172/22-6-22, Αρ.Πρωτ. 72774/Κ6/14-06-22

Αυγοκαλάμαρα
2/6/2017

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη
5 αυγά
5 κ. σ. ελαιόλαδο
5 κ. σ. ζάχαρη
1 κ. γ. σόδα
5 κ. σ. κρητική ρακή ή ούζο
250 γρ. φρέσκο γάλα
2-3 κ.σ. κορν φλάουρ (προαιρετικά)
Μισό μισό αλεύρι σκληρό, αλεύρι μαλακό όσο πάρει
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι
200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. μέλι
250 γρ. νερό

Για το γαρνίρισμα
3-4 κ. σ. σουσάμι
1 κ. σ. κανέλα
5-6 κ. σ. χοντροκομμένα καρύδια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μπασίνα χτυπάμε πολύ καλά το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε τη ρακή. Σε μια δεύτερη μπασίνα έχουμε χτυπήσει τα αυγά και έχουμε προσθέσει το γάλα. Ανακατεύουμε το πρώτο μείγμα με το δεύτερο και συνεχίζουμε να τα δουλεύουμε μέχρι να προσθέσουμε το αλεύρι μαζί με τη σόδα. Ζυμώνουμε πολύ καλά ώσπου να γίνει μια λεία και ελαφρώς σκληρή ζύμη, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 45’. Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτά φύλα με λίγο κορν φλάουρ (αν χρειαστεί) και κόβουμε σε ορθογώνια κομμάτια.

Τηγανίζουμε σε μπόλικο ζεστό λάδι, και με την βοήθεια δυο πιρουνιών διπλώνουμε μια φορά ώστε να δώσουμε σχήμα καλαμαριού. Αφού πάρουν χρυσοκίτρινο χρώμα τα αυγοκαλάμαρα είναι έτοιμα να στραγγιστούν και να σιροπιαστούν.  Παράλληλα έχουμε ετοιμάσει το σιρόπι ρίχνοντας όλα τα υλικά του σε μια κατσαρόλα και βράζοντας τα για 15-20’.   Τέλος, στήνουμε τα αυγοκαλάμαρα σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το καρύδι, το σουσάμι, και την κανέλα.

Μία συνταγή από τον καθηγητή του τμήματος μαγειρικής της Carierra Πάτρας «Νίκο Μέρμελα»


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Carierra Πάτρας
Κέντρο Διά Βίου Μάθησης
Κανακάρη 101Β, εντός στοάς
(κτίριο Χαλατσοπούλου) 2ος Όροφος
Πάτρα 26221
Τηλ: 2610-622633, Fax: 2610-622395
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ
facebook    pinterest    youtube    youtube
iso