Οι χειριστές τροφίμων που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν τρόφιμα ή ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, τη διάθεση τροφίμων, τη μαζική εστίαση και ζαχαροπλαστική ή είναι εργαστήρια παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων έχουν την υποχρέωση να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα «επιπέδου 1» σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 14708/10-08-2007/ΦΕΚ 1616/Β/17-08-2007.
Βασικές πληροφορίες σεμιναρίου «Υγιεινή και Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΦΕΤ)»:
- Διάρκεια: 10 εκπαιδευτικές ώρες (2 ημέρες Χ 5 ώρες)
- Διαδικασία εκπαίδευσης: Τηλεκατάρτιση (ή δια ζώσης, αυτό εξαρτάται από το πρωτόκολλο ασφάλειας της ΓΓΔΒΜ και του ΕΦΕΤ)
- Βεβαίωση: Με την εγγραφή στο πρόγραμμα θα δοθεί για κάθε έναν καταρτιζόμενο ξεχωριστή βεβαίωση εγγραφής, η οποία μέχρι και την υλοποίηση του σεμιναρίου τον καλύπτει για οποιαδήποτε νομική χρήση.
- Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική για όλους όσους διαχειρίζονται τρόφιμα (υποχρεωτικό για όλο το προσωπικό που σχετίζεται – δραστηριοποιείται με την εστίαση).
- Σημαντική επισήμανση: Επιβάλλονται υψηλά χρηματιστικά διοικητικά πρόστιμα κατόπιν ελέγχου (από 1500 ως 10 χιλ. €) στις επιχειρήσεις που απασχολούν άτομα που δεν έλαβαν τη πιστοποίηση του ΕΦΕΤ και δεν τηρούν όσα ορίζονται για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων (ΦΕΚ 727/15.06.2006).
- Για τις ξενοδοχειακές μονάδες, το σεμινάριο «Υγιεινή και Ασφάλεια των Τροφίμων», απαραίτητο – υποχρεωτικό να το υλοποιήσουν, είναι οι εργαζόμενοι στα τμήματα:
- Εστιατόριο: σερβιτόροι (όλες οι βαθμίδες)
- Κουζίνα – Ζαχαροπλαστείο: μάγειρες – ζαχαροπλάστες – αρτοποιοί (όλες οι βαθμίδες)
- Bar: Όλα τα στελέχη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και ποτά
- Αποθήκη: Τα στελέχη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και ποτά
- Οροφοκομία: Τα στελέχη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και ποτά (διανομή mini bar ή καλωσόρισμα δωματίου)
Η κατάρτιση πρέπει να γίνεται σε πιστοποιημένες δομές (πχ ΚΕΚ), υπό την αιγίδα του ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) / Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Μετά την παρακολούθηση του προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι δίνουν εξετάσεις στον ΕΦΕΤ για να αποκτήσουν βεβαίωση στην Υγιεινή και Ασφάλεια τροφίμων η οποία ισχύει για πέντε χρόνια.
Η CARIERRA Πάτρας πρόκειται να οργανώσει σεμινάριο σύμφωνα με όλα όσα ορίζει η Υπουργική Απόφαση με τις εξής θεματικές ενότητες:
- Εισαγωγή στην ασφάλεια τροφίμων
- Μικροοργανισμοί και χαρακτηριστικά αυτών
- Τροφοδηλητηριάσεις και η παρεμπόδισή τους
- Ατομική υγιεινή και συμπεριφορά του χειριστή τροφίμων
- Το Εργασιακό Περιβάλλον
- Πρακτικές καθαρισμού
- Κοινά μιάσματα και έλεγχος αυτών
- Νομοθεσία υγιεινής τροφίμων
Διάρκεια: 10 ώρες / 2 ημέρες.
ΗΜΕΡΑ 1η:
- Εισαγωγή στην ασφάλεια τροφίμων
- Μικροοργανισμοί και χαρακτηριστικά αυτών
- Τροφοδηλητηριάσεις και η παρεμπόδισή τους
- Ατομική υγιεινή και συμπεριφορά του χειριστή τροφίμων
ΗΜΕΡΑ 2η
- Το Εργασιακό Περιβάλλον
- Πρακτικές καθαρισμού
- Κοινά μιάσματα και έλεγχος αυτών
- Νομοθεσία υγιεινής τροφίμων
Τόπος – Ημερομηνίες διεξαγωγής: Στις εγκαταστάσεις μας (Κανακάρη 101Β, , 2ος Όροφος, Πάτρα), με ελάχιστο χρόνο διεξαγωγής τις 40 ημέρες, μετά την αποστολή των δικαιολογητικών στον ΕΦΕΤ (Το διάστημα αυτό απαιτείται για τον έλεγχο των δικαιολογητικών από τον ΕΦΕΤ).
Κόστος συμμετοχής: € 50,00 για την παρακολούθηση του προγράμματος και την προετοιμασία των εξετάσεων και επί πλέον € 30,00 τα οποία κατατίθενται στον ΕΦΕΤ, για τις εξετάσεις. (Συνολικό κόστος συμμετοχής € 70,00).